Uw ideale route naar een toekomstbestendig zwembad

Voor elk zwembad is er een ambitie om te verduurzamen, het energieverbruik drastisch te verminderen of volledig van het gas af te gaan. Hoewel deze ambitie vaak helder lijkt, is de weg ernaartoe zelden eenvoudig. Het verduurzamingstraject wordt vaak bemoeilijkt door obstakels zoals beperkte budgetten, beschikbare netcapaciteit en de wens om de dagelijkse exploitatie van het zwembad tijdens verbouwingen te waarborgen. Een van de grootste uitdagingen van vandaag en de nabije toekomst is netcongestie, oftewel de overbelasting van het elektriciteitsnet.

Netcongestie: Een groeiende uitdaging voor zwembaden

Netcongestie ontstaat wanneer het elektriciteitsnet de toenemende vraag en het aanbod van stroom niet kan verwerken vanwege beperkte transportcapaciteit. Oorzaken hiervan zijn onder andere de toename van zonnepanelen op daken en de elektrificatie van mobiliteit en verwarming van gebouwen. Verduurzaming kan in Nederland niet meer met de garantie dat het elektriciteitsnet voldoende capaciteit biedt. Daarmee is het een nieuwe randvoorwaarde geworden voor wat er – op dit moment – wél kan.

Om goed te begrijpen of netcongestie voor u aan de orde is, zijn er enkele kernbegrippen die belangrijk zijn om te weten:

  • Transportvermogen: De maximale, fysieke capaciteit van het elektriciteitsnet oftewel: hoeveel stroom er door een kabel kan worden getransporteerd.
  • Contractvermogen: Het vermogen waarvoor een gebouw een contract heeft afgesloten met de netbeheerder. Dit wordt vastgelegd bij de bouw.
  • Overschrijding van het vermogen: Wanneer een zwembad meer vermogen vraagt of levert dan het gecontracteerde vermogen toestaat, kan dit leiden tot  boetes of beperkingen. Het bewaken van het energiegebruik van een pand is daarom belangrijk.

Technische oplossingen en slimme maatregelen tegen netcongestie

Van Dorp biedt een aantal slimme en technische maatregelen om de uitdagingen van netcongestie te beheersen en toch verduurzaming mogelijk te maken:

  1. Warmte binnenhouden met isolatie en zwembadafdekking:  Hoewel isolatie en zwembadafdekking geen directe oplossing voor netcongestie zijn, is het wel de eerste stap in het reduceren van het benodigd elektrisch vermogen om het zwembad te verwarmen. Hiermee creëert u ruimte binnen uw gecontracteerde vermogen. Het spreekt misschien voor zich, maar toch zien wij in de praktijk zwembaden die dit niet op orde hebben. Zorg er daarom voor dat uw zwembad goed geïsoleerd is en dek buitenbaden af om te beginnen met het vasthouden van opgewekte energie en het verminderen van onnodig energieverbruik.
  2. Hybride warmtepomp als voorloper op gasloos: Een hybride warmtepomp combineert een elektrische warmtepomp met een gasgestookte ketel. Dit systeem kan een ideale tussenoplossing zijn op weg naar een volledig gasloos zwembad, omdat het gasverbruik verlaagt, maar piekvermogens beter beheersbaar houdt.
  3. Zwembad gebruiken als buffer voor energieopslag: Zwembadwater kan fungeren als een natuurlijke buffer voor energieopslag. Door het zwembad ’s nachts te verwarmen, is het benodigde elektrische vermogen in de ochtend lager. Het effect hiervan is dat de gecontracteerde aansluitcapaciteit over het etmaal effectiever wordt gebruikt.
  4. Slim regelen van grote energieverbruikers: Door gebruik te maken van een energiemanagementsysteem worden pieken in het energieverbruik vermeden. Dit zorgt ervoor dat het energieverbruik beter wordt verdeeld en dat de kans op overschrijding van het contractvermogen wordt verkleind. Een concreet voorbeeld hiervan is het het zwembadwater als buffer gebruiken door ’s nachts het water al op te warmen.

Tactische oplossingen: Strategisch omgaan met energievraag

Naast technische maatregelen biedt Van Dorp ook tactische oplossingen om de energievraag optimaal te beheren:

  1. Energievraag afstemmen op de capaciteit van het energienet: Zwembaden kunnen energie-intensieve processen  verschuiven naar momenten waarop het elektriciteitsnet minder belast is, zoals de daluren.
  2. Flexibeler omgaan met KPI’s: Door kleine schommelingen in KPI’s zoals de temperatuur van het zwemwater of de luchtvochtigheid toe te staan, kunnen zwembaden hun energieverbruik beter beheren en piekbelastingen vermijden.
  3. Energie delen: Zwembaden kunnen hebben een typisch verbruiksprofiel en lenen zich daarom om energie te delen met omliggende gebouwen die een tegenovergesteld gebruikspofiel hebben. Ook gebouwen met een warmte-overschot zijn interessant om te koppelen met zwembaden. Denk bijvoorbeeld aan de ijsbaan bij Sportcentrum De Scheg, dat aan het zwembad is gekoppeld.

De strategische routekaart naar een duurzame toekomst voor zwembaden

Van Dorp heeft een strategische routekaart ontwikkeld die techniek en tactiek koppelt aan het Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP). Deze routekaart fungeert als een flexibel plan dat zwembadbeheerders ondersteunt bij het nemen van beslissingen over CO₂-reductie en energie- en materiaalgebruik. De kracht van deze aanpak is dat het meebeweegt met veranderingen in wet- en regelgeving, marktontwikkelingen en externe factoren zoals de realisatie van warmtenetten. Dit betekent dat zwembadbeheerders vandaag al actie kunnen ondernemen zonder zich vast te leggen aan een rigide plan.

van dorp routekaart stappen naar een duurzaam zwembad

De routekaart maakt gebruik van natuurlijke vervangingsmomenten van zwembadinstallaties en biedt meerdere scenario’s die passen bij het ambitieniveau en de eindbestemming, bijvoorbeeld een aardgasvrij zwembad in 2050. Zelfs wanneer niet alles nu inzichtelijk is, kunnen beheerders toch al stappen zetten en anticiperen op toekomstige ontwikkelingen. Praktijkvoorbeelden laten zien dat dit plan werkt, zoals het verduurzamingsproject waar een hybride oplossing werd gekozen omdat all electric pas op termijn mogelijk haalbaar zou kunnen worden. Zo kunnen zwembadbeheerders zonder spijt beslissingen nemen bij ad-hoc vervangingen en gefaseerd verduurzamen.

De routekaart biedt flexibiliteit en zorgt ervoor dat beheerders niet vastlopen in beslissingen die later moeilijk te wijzigen zijn, terwijl ze vandaag al kunnen beginnen met verduurzaming.

Conclusie: De juiste balans tussen techniek en tactiek

Voor het verduurzamen van uw zwembad is een helder plan nodig dat rekening houdt met  alle uitdagingen die bij verduurzaming horen. Een plan dat rekening houdt met uitdagingen, zoals netcongestie. De aanpak van Van Dorp combineert technische oplossingen met strategische planning, zodat u flexibel kunt inspelen op toekomstige ontwikkelingen.

Door de natuurlijke vervangingsmomenten slim te benutten en meerdere scenario’s uit te werken, biedt de routekaart de mogelijkheid om vandaag te starten met verduurzaming, zonder vast te lopen in onomkeerbare keuzes. Neem contact met ons op en ontdek hoe wij een duurzame en comfortabele zwemomgeving voor u kunnen realiseren. Onze specialisten staan klaar om u te begeleiden bij elke stap van dit proces. Samen creëren we een duurzame toekomst voor uw zwembad.

Meet weten over onze routekaart?

Over Van Dorp

Van Dorp in het kort

Familiebedrijf met 1300 medewerkers

35 jaar ervaring

Uw partner voor de totale technische en facilitaire dienstverlening

Eigen opleidingscentrum

Met 20 vestigingen regionaal aanwezig

Over Van Dorp

Contact

Wilt u meer weten over de ideale route naar een toekomstbestendig zwembad? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een advies op maat.

Contactformulier

Vestigingen

Bekijk hier de contactgegevens van uw dichtstbijzijnde vestiging.

Toon overzicht