Duurzame samenwerking Van Dorp en Sportbedrijf De Scheg

Referentie

10 april '18“Een uitdagend maar veelbelovend proces”, zo omschrijven Servicemanager Harold Kolkman (Van Dorp) en Manager Techniek & Facilitair Henk Reyers (De Scheg) het prestatiecontract tussen WDW en Sportbedrijf Deventer. En dat is het zeker, want als je een kijkje gaat nemen op locatie de Scheg zie je al snel hoe omvangrijk het geheel is.

Over Sport- en belevingscentrum De Scheg

De Scheg in Deventer is onderdeel van het Sportbedrijf Deventer. Onder het motto “Beleving in Beweging” exploiteert De Scheg een groot aantal activiteiten. Zo is er van oktober tot maart een 400 meter lange kunstijsbaan en een 30 x 60 meter ijsvloer voor recreatief schaatsen en kunstschaatsen.

In het voorjaar en tijdens de zomermaanden worden de ijsbanen omgebouwd tot heus speelparadijs met diverse opblaaselementen en een Drift Kartbaan. Bovendien heeft De Scheg een zwemparadijs met wildwaterbaan, diverse glijbanen, een instructiebad en een wedstrijdbad. Uniek is ook het babyzwembad waarin water en zand met elkaar gecombineerd worden. Daarnaast zijn er nog squashbanen, een wedstrijdsporthal met tribunes en diverse gymzalen. Naar eigen zeggen is De Scheg een multi-inzetbare sportaccommodatie.

Diversiteit aan techniek

De veelheid aan activiteiten zorgt voor een complexe mix van technieken. En dat is waar Van Dorp haar bijdrage aan kennis en kunde kan leveren. Enige tijd geleden is bij Sportbedrijf Deventer de wens ontstaan om de eigen technische dienst uit te faseren en het Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) uit te besteden. Dit heeft geleid tot een aanbestedingstraject waarbij WDW Ontwikkelend Beheer als winnaar uit de bus kwam.

WDW Ontwikkelend Beheer

Binnen WDW Ontwikkelend Beheer is de expertise van drie gerenommeerde specialisten uit de branche vertegenwoordigd: bouwbedrijf Van Wijnen, installatiebedrijf Van Dorp en Wolters Vastgoedonderhoud. Samen hebben de partijen een maintain-contract getekend met als belangrijkste doel: Zorgen dat alle accommodaties beschikbaar blijven voor de bezoekers van De Scheg. Tegelijkertijd is een verduurzamingsproject ontstaan waarin de partijen met elkaar hebben gekeken waar mogelijkheden liggen voor energiebesparing. Dit alles past goed bij de visie van de Gemeente Deventer die duurzaamheid en energiebesparing hoog op de agenda heeft staan.

Verduurzaming en slim omgaan met energie

Het verduurzamingsproject heeft inmiddels geleid tot diverse maatregelen. Zo is op het dak van de ijsbaan een zonnepark aangelegd met 1.570 zonnepanelen, zijn er diverse aanpassingen gedaan aan de technische installaties, is het lichtplan aangepakt met het aanbrengen van LED-verlichting en bewegingssensoren en is er een slimme combinatie gemaakt tussen de ijsbaan en het zwembad. Bij het bevriezen van de ijsbaan komt namelijk warmte vrij, die weer ingezet kan worden om het zwembadwater te verwarmen.

Ook is er een Ultra Filtratie Systeem geïnstalleerd waarmee het uitgaande zwembadwater extra gefilterd wordt en zodoende hergebruikt kan worden. Dit bespaart uiteraard veel water, maar ook levert het een forse energiebesparing op omdat dit water niet opnieuw opgewarmd hoeft te worden. Een andere slimme toepassing is het aanbrengen van isolatie op de buitenglijbaan. Dit zorgt ervoor dat het water in de glijbaan niet afkoelt. Bovendien zijn beide partijen continu met elkaar in overleg als het gaat om het vervangen van bestaande installaties. “Bij vervangingen adviseert Van Dorp ons over beschikbare duurzame alternatieven. Samen kijken we dan naar de best passende oplossing”, aldus Reyers.

Soepele samenwerking Van Dorp en De Scheg

De samenwerking tussen Van Dorp en De Scheg verloopt volgens Henk Reyers erg soepel. “Van Dorp geeft ons het gevoel dat wij belangrijk voor hen zijn. Als we bijvoorbeeld een melding doen wordt deze snel en accuraat opgepakt”, aldus Reyers. Daarnaast geeft hij te kennen dat de Van Dorp monteurs het gevoel geven en hebben ook bij De Scheg te horen. Harold Kolkman bevestigt dit: “Wij streven ernaar om zoveel mogelijk met vaste monteurs te werken. Ze kennen inmiddels de weg en de organisatie bij De Scheg. Hiermee willen we de overlast voor de bezoekers tot een minimum beperken.”

Een mooi voorbeeld van het succes van de samenwerking is volgens Reyers en Kolkman de grote onderhoudsperiode van afgelopen najaar. Dit was een grootschalige klus waarbij het zwembad twee weken dicht moest voor onder andere aanpassingen aan elektra en installaties, het vervangen van de regelkasten en aanpassingen door veranderingen in de wettelijke eisen. Samen met de onderaannemers van WDW is goed gekeken naar wat er precies gedaan moest worden. Dit is zorgvuldig ingepland. Henk Reyers vertelt: “De belangrijkste eis was dat het zwembad écht na twee weken weer geopend kon worden voor onze gasten. De hele periode is vlekkeloos verlopen en er heeft niks tegen gezeten. Iedereen heeft zich gecommitteerd aan de planning en hielp elkaar om het mogelijk te maken. Uiteindelijk liep iedereen op vrijdagmiddag met zijn spullen het pand uit en kon er worden schoongemaakt. Het zwembad kon maandagochtend gewoon open. Dit was zeker een hoogtepunt in onze samenwerking.”

Referentievideo