Gasloos of gasarm zwembad: Een stapsgewijze benadering

Het streven naar duurzaamheid en energie-efficiëntie is tegenwoordig een essentieel aspect van het beheren van zwembaden. Het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen in zwembaden is niet alleen gunstig voor het milieu, maar kan ook leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen. Bij Van Dorp Zwembadtechniek begrijpen we het belang van deze transitie en bieden we zwembadeigenaren een stapsgewijze aanpak om over te stappen naar een gasloos of gasarm zwembadconcept.

In 3 stappen naar een gasloos of gasarm zwembad

Eén van de kernprincipes die we volgen bij de overgang naar een gasloos of gasarm zwembad is de Trias Energetica. Deze benadering bestaat uit drie stappen die in volgorde moeten worden gevolgd om de energie-efficiëntie te maximaliseren:

Eerste stap: Beperking van de energievraag

De basis van een duurzaam zwembadconcept is het minimaliseren van de energievraag. Dit kan worden bereikt door verbeterde isolatie en andere maatregelen om warmteverlies te verminderen. Door deze eerste stap te zetten, legt u de basis voor verdere verduurzaming.

Tweede stap: Duurzame energiebronnen

Na het verminderen van de energievraag, richten we ons op het identificeren en implementeren van duurzame energiebronnen die de overgebleven vraag kunnen dekken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Zonnepanelen: Door zonnepanelen te installeren kunt u zonne-energie omzetten in elektriciteit en zo de pomp- en filtratiesystemen van het zwembad van stroom voorzien.
  • Warmtepomp: Een warmtepomp gebruikt omgevingswarmte voor zowel het verwarmen van het zwembadwater als voor de klimaatinstallatie. Het is echter belangrijk te benadrukken dat de warmtepomp, vooral bij gebruik voor de klimaatinstallatie aanzienlijk veel energie en elektriciteit kan verbruiken. Desondanks resulteert het gebruik van een warmtepomp in aanzienlijke energiebesparingen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen.

Derde stap: Efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen

In sommige gevallen kan het vermijden van het gebruik van fossiele brandstoffen niet volledig worden bereikt. In deze laatste stap is ons doel om deze brandstoffen zo efficiënt mogelijk te benutten. De overgang naar een gasloos concept voor zwembaden is vaak een geleidelijk proces dat meerdere jaren kan duren.

Om dit doel te bereiken, richten we ons op het implementeren van hybride systemen die warmtepompen combineren met HR-ketels. Hierbij wordt een warmtepomp ingezet voor de basisbehoefte, terwijl een HR-ketel bijspringt tijdens piekbelastingen. Door de toepassing van een hybride systeem worden de voordelen van de warmtepomp en cv-ketel gecombineerd. De pieken voor de verwarming en het warme tapwater worden opgevangen door de cv-ketel, terwijl het grootste deel van de bedrijfstijd, circa 80%, wordt verzorgd door de warmtepomp. Deze combinatie optimaliseert aanzienlijk het energiegebruik.

Specialist in het verduurzamen van zwembaden

Het implementeren van dit allesomvattende verduurzamingsplan vereist expertise op diverse gebieden, variërend van isolatie en technische installaties tot duurzame energieopwekking. Gelukkig heeft Van Dorp Zwembadtechniek alle benodigde specialismen in huis. We zijn de specialist die u nodig heeft om succesvol over te stappen naar een gasloos of gasarm zwembad. Bekijk enkele van onze succesvolle projecten, waaronder het Inge de Bruin Zwembad in Barendrecht en Marveld Recreatie in Groenlo, om te zien hoe we duurzaamheid in de praktijk brengen.

Duurzame toekomst voor uw zwembad

Het streven naar een gasloos of gasarm zwembad is niet alleen een milieuverplichting, maar ook een slimme financiële keuze. Bij Van Dorp Zwembadtechniek bieden we u een stapsgewijze benadering, om deze overgang zo soepel en kostenefficiënt mogelijk te maken. Onze specialisten staan klaar om u te begeleiden bij elke stap van dit proces, van het verminderen van de energievraag tot het benutten van duurzame energiebronnen en het efficiënt gebruiken van fossiele brandstoffen. Samen creëren we een duurzame toekomst voor uw zwembad. Meer weten over duurzame zwembadinstallaties? Neem contact met ons op! 

Over Van Dorp

Van Dorp in het kort

Familiebedrijf met 1300 medewerkers

35 jaar ervaring

Uw partner voor de totale technische en facilitaire dienstverlening

Eigen opleidingscentrum

Met 20 vestigingen regionaal aanwezig

Over Van Dorp

Contact

Wilt u meer weten over een gasloos of gasarm zwembad? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een advies op maat.

Contactformulier

Vestigingen

Bekijk hier de contactgegevens van uw dichtstbijzijnde vestiging.

Toon overzicht