Van Dorp verrast met Project Sprinklerpompen bij De Van Nelle Fabriek

Nieuwsberichten

29 januari '18De Van Nelle Fabriek is een iconisch, industrieel Rijksmonument, dat sinds 2014 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De voormalige koffie, thee en tabaksfabriek is nu een bedrijfsverzamelgebouw waar meer dan 80 grote en kleinere ondernemingen hun onderdak hebben gevonden. Om te zorgen dat zowel het technisch, financieel als commercieel beheer op orde is, is Sweco Vastgoedmanagement B.V. ingeschakeld. Hier zorgt Technisch Manager Mandy Hoogerdijk ervoor dat alles in goede banen wordt geleid.

Project Sprinklerpompen

De aanleiding voor het Project Sprinklerpompen is geweest dat de bestaande pompen sterk verouderd waren. Omdat ze dateerden uit 1974 waren zij niet betrouwbaar meer. Onlangs nog heeft bij een test één van de pompen vlam gevat en was er dus nog maar één pomp in bedrijf. Het gebrek aan een back-up zorgde voor een kritieke en onwenselijke situatie. Alle reden dus om aan vervanging te gaan denken. De uitvraag was een 1-op-1-vervanging. Deze oplossing is gekozen op basis van de bestaande situatie.

Vertrouwen in Van Dorp

Na een offertetraject is Van Dorp als enige partij gekozen om de vervanging van de pompen te gaan uitvoeren. De hoofdreden hiervoor was dat Van Dorp al bekend was bij De Van Nelle Fabriek door het onderhoud aan de sprinklerinstallatie. Het leek de opdrachtgever praktisch dat degene die het onderhoud aan de installaties moet doen, ook de installatie zou plaatsen. Zo kan de onderhoudspartij met installaties werken die ze kennen en waar ze zelf achter de ontwerpkeuzes staan. Ook had de opdrachtgever er het volste vertrouwen in dat Van Dorp het project succesvol zou afronden.

De uitvoering

Van Dorp heeft de uitvoering van het project gedaan in samenwerking met leverancier Van Wijk en Boerma Firepacks. De partijen zijn diverse malen op locatie geweest om de situatie in te meten. Zo konden ze checken of alles dat ze bedacht hebben ook daadwerkelijk past en dat ze op het moment van plaatsing niet voor verrassingen zouden komen te staan. De uitvoering van het project heeft plaatsgevonden in augustus/september.

“Dit had nogal wat voeten in aarde”, zegt Mandy. “De pompen begeven zich in een kleine ruimte. Aangezien de achterste pomp vlam gevat had en dus buiten bedrijf was, moest deze eerst worden vervangen. Dit betekende dat deze óver de nog werkende pomp heen getild moest worden. Ik was verbaasd dat ze in een week tijd de oude pomp verwijderd hadden en de nieuwe hadden geïnstalleerd. In de week erna is de nog werkende pomp vervangen en was alles weer werkend.”

Projectleider Ron Snaauw legt uit: “De aanleiding voor het Project Sprinklerpompen is geweest dat de bestaande pompen sterk verouderd waren. Het is daarom prettig dat er een open verbinding is met het water uit de Schie. Zo hebben we een onbeperkte watertoevoer.”

Over de samenwerking met Van Dorp is Mandy Hoogerdijk zeer tevreden. “Ze werken erg zelfstandig. Björn van Bodegraven is de monteur die hier vaak is. Hij heeft het hele traject begeleid. Hij weet hoe het hier werkt en hoe de brandmeldinstallaties functioneren. Ik heb er totaal geen omkijken naar gehad. Het meest positieve vind ik dat alles binnen 2 weken weer functioneel was. De planning was heel strak, maar Van Dorp is die keurig nagekomen”, aldus Mandy Hoogerdijk.