Hoe gaat Van Dorp om met alle maatregelen rondom het Coronavirus?

Vanwege het Coronavirus neemt Van Dorp diverse maatregelen. We volgen hierbij de richtlijnen van het RIVM.
Bekijk voor de actuele maatregelen deze pagina.

Melding verbergen


Van Dorp Rotterdam bouwt mee aan circulair en zelfvoorzienend Natuur- en educatiecentrum De Hooge Nesse

Referentie

12 december '19



De Hooge Nesse is een voormalige vuilstortplaats en slipdepot in Zwijndrecht. Door 5 meter schone grond te storten, bomen te planten en de natuur zijn werk te laten doen, is er een uniek natuurgebied ontstaan, waar inmiddels ook een verrassend groot aantal diersoorten is teruggekeerd. Vooral vogelliefhebbers kunnen er hun hart ophalen, want er zijn inmiddels al meer dan 100 vogelsoorten gespot. Behalve natuur, biedt de Hooge Nesse ook veel activiteiten voor jong en oud. Zo is het gebied voorzien van onder andere een speelbos, hardloop- en bootcamproute, beweegtuin en frisbeegolfbaan.

Natuur- en educatiecentrum Zwijndrecht

De verbindende factor in De Hoge Nesse is het natuur- en educatiecentrum. Dit gebouw is momenteel nog in aanbouw, maar beschikt straks over twee leslokalen, een overdekt terras, een kleine horecagelegenheid, toiletten en een expositieruimte voor lokale tentoonstellingen. De installatieruimte wordt bewust opengehouden waardoor bezoekers de toegepaste materialen met eigen ogen kunnen zien.

Volledig circulair

Het gebouw wordt volledig circulair gebouwd. Dit betekent dat er uitsluitend hergebruikte materialen worden gebruikt. Hierbij was er sprake van een ruw ontwerp, die gaandeweg is aangepast als bleek dat beoogd materiaal niet beschikbaar was. De initiatiefnemers verzamelden lokaal alle gebruikte materialen en hebben dit opgeslagen, bewerkt en gereedgemaakt voor de bouw. Denk hierbij aan tafelbladen en wilgentenen voor de gevelafwerking, betonplaten voor de fundering, de kozijnen en de materialen voor de houten draagconstructie van het gebouw en de kas. De ruwbouw bestaat volledig uit CLT-wanden (verlijmde houten platen) en houten kanaalplaatvloeren. Op deze houten kanaalplaatvloeren komt het beloopbare groendak.

Voor producten die niet verzameld konden worden, is gebruik gemaakt van biobased producten. Materiaal wordt ook altijd zo toegepast dat de grondstoffen weer te scheiden zijn. Daarom wordt gewerkt zonder lijm, kit, pur en dergelijke. Doordat de gebruikte materialen zijn vastgelegd in een paspoort, is duidelijk wat voor materialen er vrijkomen wanneer het gebouw aan het einde van zijn levensduur komt. Hierdoor kan de bouw een circulair proces worden.

Zelfvoorzienend en gebouwd door studenten, leerlingen en sponsoren

Het ontwerp en de werkvoorbereiding van het natuur- en educatiecentrum is gemaakt en ontwikkeld door studenten van de SUS-Ateliers, de innovatieateliers van de Hogeschool Rotterdam. Het voorbereidende werk op de bouwplaats is gedaan met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en de uitvoering gaat in samenwerking met Mbo’ers, vmbo’ers, leerlingen van de praktijkschool De Sprong en diverse sponsors uit de regio.

Ook Van Dorp draagt graag een steentje bij. Projectleider Rob Venema, Projectmonteur Arjan van Driel en de leerling/hulpmonteurs Chris en Rick Rath verzorgen onder andere de aanleg van de riolering, waterleidingen, de warmtepompinstallatie, het horizontale collectorveld waarmee warmte wordt opgewekt en de luchtbehandeling . Ook wordt er gebruikgemaakt van warmteterugwinning. Hierbij wordt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht teruggewonnen en gebruikt om de verse binnenkomende lucht te verwarmen. Warm water wordt opgewekt met behulp van heatpipes.

Elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen en windmolentjes die achter het gebouw komen te staan. Elektriciteit dat niet wordt gebruikt wordt opgevangen in hergebruikte auto accu’s waarmee het gebouw 1 à 2 dagen voorzien kan worden van stroom. Water wordt lokaal en natuurlijk gezuiverd met een helofytenfilter. Al het afvalwater in het gebouw kan hiermee worden gezuiverd.

Op zichzelf aangewezen

Bij de aanleg van al deze technieken zijn de leerlingmonteurs zoveel mogelijk op zichzelf aangewezen. Uiteraard krijgen zij wel begeleiding, maar het is wel de bedoeling dat zij zoveel mogelijk uitgedaagd worden en zelf oplossingen aandragen voor de omstandigheden of problemen waar ze tegenaan lopen.

Het natuur- en educatiecentrum is al met al circulair, zelfvoorzienend, duurzaam en heeft een belangrijke maatschappelijke functie. Dit alles bij elkaar maakt het voor Van Dorp Rotterdam fantastisch om aan mee te werken.

Bron: SUS-ateliers