Van Dorp renoveert en verduurzaamt zwembad Bio Vakantieoord

Nieuwsberichten

15 juli '19Voor gezinnen met een gehandicapt kind is op vakantie gaan niet vanzelfsprekend. In de meest gangbare vakantiewoningen ontbreken namelijk de nodige aanpassingen en hulpmiddelen. Het Bio Vakantieoord geeft deze gezinnen de kans om een betaalbare vakantie te vieren in aangepaste vakantiebungalows met aanvullende toegespitste voorzieningen.

Van Dorp draagt Stichting Bio sinds lange tijd een warm hart toe en ondersteunt hen geregeld met een bijdrage vanuit de vestiging Zevenaar en de Van Dorp foundation. De afgelopen tijd heeft Van Dorp hard gewerkt aan de renovatie van het zwembad van Bio Vakantieoord. Het meer dan 60 jaar oude Rijksmonument onderging een drastische metamorfose op het gebied van duurzaamheid en speciale hulpmiddelen voor kinderen met een meervoudige handicap. Naast vernieuwing van de kleedruimten, de betegeling, het praktische comfort en het aanzicht, was technische modernisering hard nodig. In goed overleg met monumentenzorg en de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, werd het zwembad in 6 weken tijd naar de huidige wensen en geldende maatstaven aangepast.

Verduurzamen en besparen op energiekosten

Aangezien de planning vrij strak was, is ervoor gekozen een fasering aan te brengen. Zo zijn in fase 1 in eerste instantie nagenoeg alle werkzaamheden in het zwembad uitgevoerd, en bestond fase 2 uit de renovatie van de kleed-, toilet- en bergruimten. Fase 3, de ruimten aan de voorzijde van het complex zijn vooralsnog buiten dit project gehouden. Deze fase wordt, als de opdrachtgever weer sponsoren hiervoor heeft weten te werven, later alsnog uitgevoerd.
Eddy Kranenburg, senior projectleider bij Van Dorp Zevenaar, vertelt over de renovatie: “Met ons enthousiaste team zijn we op maandag 25 maart gestart met zowel de elektrotechnische- als werktuigbouwkundige werkzaamheden. Demontage van de bestaande componenten, die na de verbouwing niet terug zouden komen, is door een team van de opdrachtgever in het weekend vooraf aan deze datum zelf uitgevoerd, nadat wij eerst de installatiedelen hadden afgekoppeld.”
“We hebben de bestaande luchtbehandelingskast verwijderd en vervangen door een tweetal nieuwe. Eén kast die 100% gebruikt wordt voor het zwembad (zwembadontvochtiger met geïntegreerde warmtepomp) en één kast (OC Verhulst) voor de ruimten in fase 2. De kast van fase 2 is overigens groot genoeg geselecteerd om ook nog uit te kunnen breiden voor fase 3”, aldus Eddy Kranenburg.

Het Bio Vakantieoord is voortdurend bezig om het park te verduurzamen en te besparen op energiekosten. Ook hierbij kwam de expertise van Van Dorp goed van pas. Eddy Kranenburg vertelt: “In zowel het zwembad als de kleedruimten zijn de bestaande verwarmingselementen verwijderd en vervangen door vloerverwarming. Hiervoor zijn de leidingen in de bestaande betonvloer gefreesd. De verlichting is uitgevoerd in led. Ook hebben we de noodverlichting vervangen en de hoofdverdeler aangepast, zodat hierop de zonnepanelen konden worden aangesloten. De regeltechniek is op verschillende vlakken opgewaardeerd om het gebruik van de nieuwe installatiecomponenten mogelijk te maken. In de kleed-, toilet- en bergruimten hebben wij diverse loodgieterswerkzaamheden uitgevoerd. Zo is er voor de douches voorzien in een regelsysteem t.b.v. legionellapreventie en zijn alle sanitaire componenten inclusief afvoer- en aansluitleidingen vervangen.”

Succesvolle renovatie

Directeur van Stichting Bio, Frans Wientjes, was zeer nauw betrokken bij de grootse renovatie. Hij is dan ook erg blij dat de renovatie van het zwembad succesvol is voltooid. Wientjes legt uit hoe belangrijk het therapeutische zwembad is voor vakantiegasten. “Men vindt het enorm fijn om als gezin in alle rust te spelen in het water, te ontspannen en plezier te maken. Dat vind je nergens in Nederland; een zwembad met alle benodigde faciliteiten voor gehandicapte kinderen – een uur helemaal voor je alleen. Zó mooi dat we dat kunnen bieden.”

Feestelijke opening Bio Vakantieoord

Op woensdag 19 juni 2019 was het dan eindelijk zover! Onder toeziend oog van vele relaties en sponsoren, waaronder ook Henk Willem en Cocky van Dorp, hebben Burgemeester Ahmed Marcouch en Frans Wientjes het vernieuwde zwembad van Bio Vakantieoord officieel geopend. De vele ballen in het water zorgden voor veel waterpret bij de leerlingen van de naastgelegen mytylschool Lichtenbeek. Zij kunnen ook dagelijks een paar uur gebruik maken van dit bijzondere zwembad.
Burgemeester Marcouch benadrukte het belang van duurzaamheid wat volledig is toegepast bij de renovatie van dit zwembad. Marcouch, die tevens ambassadeur is van Bio Vakantieoord, eindigde met nogmaals zijn felicitaties over te brengen en de sponsoren hartelijk te bedanken. Ook Johan Lokhorst (voorzitter bestuur) sprak zijn dank uit naar allen die in welke vorm dan ook bijgedragen hebben aan dit succes.

Voetballen voor het goede doel

Met dank aan een team van enthousiaste voetballers uit de regio Midden-West, konden Henk Willem en Cocky een cheque van € 1.500,- overhandigen aan directeur Frans Wientjes. Dit geld was opgehaald tijdens een Social Responsibility voetbaltoernooi. De inzet van dit toernooi was om een mooi geldbedrag te winnen voor een zelf gekozen goed doel. Het resultaat was een mooie 3e plaats en een geldbedrag van € 1.500,- voor Stichting Bio, dat door de Van Dorp foundation ook nog eens verdubbeld werd. Dit was voor Bio Vakantieoord een zeer welkom cadeau!

Van Dorp feliciteert Stichting Bio met het prachtige vernieuwde zwembad en hoopt dat veel gezinnen ervan kunnen gaan genieten.