Van Dorp realiseert state-of-the art nieuwbouw voor Technisch Laboratorium Rotterdam (TLR)

Referentie

21 december '21Per 1 januari 2022 moet Technisch Laboratorium Rotterdam (TLR) letterlijk het veld ruimen voor de Rotterdamse voetbalfans. Het nieuw te ontwikkelen stadion komt naast de huidige Kuip, precies op de plek waar nu TLR is gevestigd. Maar ‘ieder nadeel heb z’n voordeel’, want nu kon TLR een gloednieuw, hightech pand realiseren: bijna 7000 m2 laboratorium- en bedrijfsruimte voorzien van de modernste apparatuur, met veel groente- en fruitklanten om de hoek. Van Dorp kreeg bij dit project een invalbeurt om de W-installatie te realiseren. Een gouden wissel, want het team van Borja Otte kwam in recordtijd tot resultaat.

“Het was inderdaad een strijd tegen de klok”, vertelt Projectleider Borja Otte. “Toen de geselecteerde W-installateur uitviel, stelde onze vertrouwde bouwpartner Schoonderbeek direct voor om Van Dorp in te schakelen. Geweldig natuurlijk, maar dat betekende wel in vijf maanden tot een uitvoeringsontwerp komen en de adviseursrol overnemen. TLR moet immers verhuizen! Ons team met Denis den Boer, Martijn Maase, Martijn Krul en Ron den Boer moet haast wel kunnen toveren, want het is gelukt!”

Omtoveren

“Over toveren gesproken: deze nieuwbouw is eigenlijk een verbouw. We hebben een bestaand bedrijfspand met enorme koel- en vriescellen, laad-en losstations voor vrachtwagens etc. volledig getransformeerd tot lab- en kantoorruimte. Verouderde bouwtekeningen moesten ter plaatse worden gecheckt en aangepast, alle voorzieningen moesten een slimme, nieuwe plek krijgen en de twee bouwdelen moesten natuurlijk ook aan alle toekomstige eisen van duurzaamheid, ARBO-en milieuwetgeving voldoen.”

VDp TLR 9 600x450

Laboratoriumtechniek

“In de laboratoriumomgeving worden straks o.a. levensmiddelen en (bio)brandstoffen geanalyseerd. Hier komt interessante techniek bij kijken, die goede afstemming met verschillende disciplines vereist. Zo is er een ML3- klasse lab gebouwd met optimaal ontsmetbare afwerking, afsluitbare toegangssluizen en een ventilatiesysteem, dat zorgt voor een onderdruk van de werkruimte ten opzichte van de heersende atmosferische druk. Ook wordt er gewerkt met labwater en demiwater (gedemineraliseerd water) waar speciale installaties voor moeten komen. Tot slot worden er verschillende laboratoriumkasten (zuurkasten, afzuigkasten) en een proceskoeling installatie geïnstalleerd. Op de eerste verdieping hebben wij een grote techniekruimte gereserveerd om al deze voorzieningen (afzuiging, transport luchtkanalen) aan te leggen en de laboratoriumomgeving zo vrij en zuiver mogelijk te houden.”

VDp TLR 5 450x600Proeve van duurzaamheid

“Om in het nieuwe lab ook energieneutraal te kunnen experimenteren, zijn de bouwdelen van het gas afgehaald en hebben we twee grote warmtepompen op het dak gerealiseerd. Het eerste bouwdeel is op 1 december opgeleverd en in februari volgend jaar volgt dan de oplevering van bouwdeel 2.”

“De medewerkers van TLR hebben momenteel hun intrek genomen in de nieuwe state-of-the-art werkomgeving. Dat deze strakke planning kon worden gehaald, is volledig te danken aan de geweldige inzet van onze monteurs en de soepele samenwerking met onze bouwpartners en bouwdirectie. Veel dank aan dit topteam!”, besluit Borja.

Wilt u eens van gedachten wisselen over een ander project? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.