Van Dorp deelt kennis over verduurzaming met studenten tijdens ‘Living Lab’

Nieuwsberichten

18 september '18Als leidend technisch dienstverlener, hebben wij veel kennis in huis als het gaat om de verduurzaming van gebouwen en installaties. Om deze kennis ook met het onderwijs te delen, was onze Energie Adviseur Dirk-Jan Peters aanwezig tijdens het ‘Living Lab Palenstein Aardgasvrij’. Bij dit initiatief werken studenten samen met bedrijven aan het oplossen van diverse vraagstukken op het gebied van energietransitie. De dag bestond uit twee delen:

Deel 1: Programma Next Generation Woonwijk

Tijdens ‘The Next Generation Woonwijk’ zagen studenten van verschillende techniekopleidingen met eigen ogen hoe de wijk Palenstein in Zoetermeer transformeert tot een moderne aardgasvrije woonwijk. De studenten konden deelnemen aan één van de volgende onderdelen:

  • Tijdens een bezoek aan een jaren zestig galerijflat gaf Woningcorporatie Vidomes inzicht in de wijkvernieuwing. Hoe werkt dat, wat is er voor nodig, wie zijn erbij betrokken en wat betekent het voor bewoners?
  • Bij een bezoek aan nutsvoorzieningen bij het Van der Aapad, gaf netbeheerder Stedin tekst en uitleg over wat er onder de grond allemaal nodig is om te kunnen voldoen aan de nieuwe energiebehoefte.
  • In de Asseliershof worden er binnenkort 21 nul-op-de-meter nieuwbouwwoningen opgeleverd. Een mooie kans om samen met bouwbedrijf Bébouw Midreth nog snel een kijkje achter de schermen te nemen.
  • 120 tussenwoningen worden omgebouwd tot nul-op-de-meter woningen. Dura Vermeer liet zien hoe je elke dag een huis kunt opleveren, met minimale overlast voor de bewoners.

DSC 0292 600x400

Deel 2: Energy Transition Living Labs

In Energy Transition Living Labs werken studenten en bedrijven samen aan oplossingen voor de uitdagingen die de energietransitie in een woonwijk met zich meebrengen. Dit actieprogramma start met een presentatie van een bedrijf over een specifiek onderwerp, gevolgd door een opdracht voor studenten. Studenten konden kiezen uit de volgende opdrachten:

  • Stedin staat voor de uitdaging om 2 miljoen woningen opnieuw aan te sluiten. Dat zijn er 6.000 per maand. Hoe moeten ze dat gaan doen? Studenten werd gevraagd mee te denken en met slimme suggesties te komen.
  • Van Dorp besteedt veel aandacht aan de verduurzaming van installaties en gebouwen. Studenten werd gevraagd te kijken welke methodes en technieken nog meer mogelijk zijn om gebouwen energieneutraal te maken.
  • De bijeenkomst vond plaats in de voormalige Tango garage. Studenten werd gevraagd om te onderzoeken hoe het pand energieneutraal kan worden gemaakt.

DSC 0305 bw 600x429

Meer informatie verduurzaming

Meer informatie over ‘Living Lab Palenstein Aardgasvrij’ kunt u lezen op de officiële website. Wilt u meer informatie over de verduurzaming van de gebouwde omgeving? Neem dan gerust contact op met uw dichtstbijzijnde vestiging.