Geslaagd klantevent: Matthäus Passion

blog

28 april '22Op Witte Donderdag, 14 april, hebben wij met een mooie groep klanten de Matthäus Passion beleefd in de Nieuwe Kerk in Delft. Met klanten vanuit alle regio’s, 85 personen in totaal, kwamen wij ’s middags al bijeen om naar een sprankelende lezing van musicoloog Alexander Klapwijk te luisteren. Alexander vertelde over de componist Bach en over het ontstaan van de Matthäus Passion, met alle lagen en verborgen boodschappen die hierin verwerkt zijn.

​​​​​​​Wist jij dat?

Zo heeft Bach zich bij zijn planning laten leiden door verhoudingen, getallen en symboliek. Bach heeft een code gebruikt, die berust is op de rangnummers van het alfabet. De getalswaarde van Bach is gelijk aan 14 en het is dan ook geen toeval dat het getal 14 veelvuldig terugkomt in de Matthäus Passion. Zo telt het werk bijvoorbeeld 14 koralen. Een ander bijzonder voorbeeld is dat er een getallensymboliek te vinden is in het koor over het aanstaande verraad van Jezus: ‘Herr, bin ich’s?’. Dit is het moment dat Jezus met zijn twaalf apostelen bijeen is voor het laatste avondmaal. De woorden ‘Herr, bin ich’s?’ worden elf keer herhaald en geen twaalf keer. Judas (de verrader) zingt immers niet mee.
Met deze informatie luister je toch met andere oren naar het muziekstuk, hoewel de boodschappen maar lastig te vinden zijn.

Gasten genoten volop

Na de lezing hebben wij gedineerd in de binnenplaats van het Prinsenhof Museum. Zichtbaar genoten de gasten van het diner en het gezelschap. Iemand zei mij: “Ze zeggen altijd dat je pas weet wat je mist als het er niet meer is, maar ik voel pas wat ik heb gemist nu het er weer is.” Dat vond ik een hele mooie uitspraak, en ik denk dit gevoel bij meer mensen leefde op die donderdagavond.

Matthaus Passion 5 284x600

Matthäus Passion is een mooie ervaring

Na afloop van het diner zijn wij richting de Nieuwe Kerk gelopen. Gelukkig was het mooi weer. Het contrast van de kerktoren tegen een helderblauwe lucht, en de groep mensen die zonder 1,5 meter afstand voor mij uitliepen, zorgde voor een glimlach op mijn gezicht. We hadden mooie plekken in het midden van de kerk, met goed zicht op het orkest.

Eerlijk is eerlijk; de Matthäus Passion is een lang concert, maar een hele bijzondere ervaring met mooie mensen.

​​​​​​​Felicia Bak