Gas besparen met slimme meet- en regeltechniek? Lees onze 4 tips

Kennis

25 maart '22



Deze week is door meerdere experts van de energietransitie de campagne #dagtegengas gestart. Zie hiervoor ook dagtegengas.nu. Ze roepen op om aankomende zondag 27 maart tegengas te geven. Dit door ons energieverbruik omlaag te brengen en op deze manier gas te besparen.

Als technisch dienstverlener kan Van Dorp u helpen om snel stappen te zetten. Met ons team van energiespecialisten, helpen wij u graag op weg om van het aardgas af te stappen. Maar ook kunnen we met ons team van regelspecialisten vandaag al snelle maatregelen doorvoeren. Zij hebben hiervoor de volgende tips alvast op een rij gezet.

Slim gas besparen dankzij aanpassingen in meet- en regeltechniek

1. Verwarm (& ventileer) niet een leeg kantoor

Vaak staan kloktijden van de installatie ruimer ingesteld dan de openingstijden van uw bedrijf of gebouw. Pas deze aan, in overeenstemming met uw openingstijden. Wel zo verstandig om te optimaliseren dat het pand op tijd opgewarmd wordt, maar als u radiatoren heeft kan het dus ook eerder uit.

2. Dring overwerk-instellingen terug

Regelmatig worden gebouwen langer verwarmd en geventileerd omdat er incidenteel overgewerkt wordt. Door overwerktimers toe te passen, kan ingeregeld worden dat alleen op die momenten de installaties langer blijven draaien. Maar overweeg ook om desnoods de installaties uit te laten, want de kosten voor die enkeling zijn bij grote gebouwen wel erg hoog om alles op het juiste binnenklimaat te houden. Zo ook bij de schoonmaak.

3. Verlaag de zomergrens naar 17 graden

Door het toepassen van een zomergrens op 17 graden in je verwarmingsinstallatie, voorkom je dat gebouwen ’s ochtends onnodig verwarmd worden om daarna weer te moeten koelen. Met name in het voor- en najaar kan een goed ingestelde zomergrens voor een grote energiebesparing zorgen.

4. Vraag uzelf af of een luchtbevochtiger echt nodig is

Vaak worden droge huid, jeukende ogen en last van de neus als argument aangevoerd om direct een luchtbevochtiger te plaatsen. Natuurlijk is een gezonde werk- en leefomgeving belangrijk, maar realiseer u wel dat er ook andere manieren zijn om de luchtvochtigheid op peil te brengen. Zo zal het omlaag brengen van de verwarming de luchtvochtigheid positief beïnvloeden en is het bekend dat kamerplanten kunnen helpen om de lucht te bevochtigen. Ook helpt het om goed te ventileren. Dus voordat u de luchtbevochtiger aanzet: vraag uzelf af of u ook andere maatregelen kunt nemen.

Meer informatie en advies om gas te besparen of gasloos te worden

Wilt u meer tips om gas te besparen of bent u benieuwd met welke maatregelen u gedeeltelijk of geheel van het gas af kunt? Neem dan contact op onze Energie Adviseurs. Zij staan graag voor u klaar, per mail of telefonisch via (088) 250 10 00.