Van Dorp professionaliseert Kumi Hospital en Kumi Hospital Agropark

Nieuwsberichten

19 december '17Een belangrijke kenmerk van Van Dorp is haar maatschappelijke betrokkenheid. Van Dorp heeft daarom sinds 2005 de Van Dorp foundation opgericht. Deze foundation zet zich in voor de armste mensen in de wereld, zowel ver weg in Afrika, als dichtbij in Nederland.

De Van Dorp foundation heeft zich in eerste instantie gericht op ontwikkelingsprojecten in Uganda. Het probleem is echter dat de bevolking van deze regio harder groeit dan de economie. De reële groei van de economie is 2-3% en de bevolking groeit met 8-12 %, dat betekent dat de mensen ieder jaar in ieder geval 6% armer wordt. Aangezien Van Dorp als werkgever verstand heeft van de ontwikkeling van economie, is besloten om op dit probleem te focussen. Dat heeft ertoe geleid dat zij in 2008 met een aantal ondernemers Uganda Investment Corporation (UIC) opgericht hebben.

De twee belangrijke projecten zijn het Kumi Hospital en de Kumi Hospital Agropark

Voor het komende jaar staat de renovatie van een aantal operatiekamers op de planning. Via een klant van Van Dorp komen er drie operatiekamers vrij, die Van Dorp met behulp van haar eigen medewerkers op vrijwillige basis wil monteren in dit ziekenhuis.

Bij het Kumi Hospital hoorde ook een boerderij (Kumi Farm). Deze was echter volledig verwoest door de burgeroorlog in dat gebied. De Van Dorp foundation is op dit moment bezig om deze boerderij, onder de noemer Kumi Hospital Agropark, weer op te zetten, te professionaliseren en te vergroten, zodat deze uiteindelijk zelfvoorzienend wordt.

Er is gekozen voor een Agropark omdat dit een aantal facetten in zich heeft waarbij de omgeving kan participeren. Denk hierbij aan het verbouwen van voer voor de dieren, voedsel voor de mensen en melkproductie. Op dit moment telt het project 49 koeien en het is de bedoeling om uit te groeien naar 200 koeien. Ook wordt er nagedacht over yoghurt- en kaasproductie. Bij het project in Kumi is ook een bakkerij waar, onder leiding van Hanneke Dijkstra, brood gebakken wordt. Hanneke is samen met haar man Ouke werkzaam in Kumi. Het brood wordt in de omgeving goed verkocht en ook de donuts zijn erg populair. Daarnaast is er nog een project waarbij bijen worden gehouden voor de productie van honing.

Video met impressie Kumi Hospital Agropark