Sensortechniek

Inzicht in het gedrag van de cliënt

In de zorg onderscheiden we zorgprofielen versus sensortechniek. Elke cliënt heeft zijn eigen dagritme en gewoontes, die je niet ineens in een vast stramien kan gieten en die gelijk is voor iedere cliënt, omdat ze zorgbehoevend zijn. Ieder cliënt heeft dus een eigen zorgprofiel, die op zich goed in zorgdomotica te stellen is. Je hebt dan te maken met een x-aantal profielen waar je uit kiest  die heel goed werkzaam is.

Met sensortechniek werkt het anders. Een sensor in de woonomgeving van de cliënt ziet wat de cliënt doet, de software registreert de activiteit en d.m.v. algoritmes bepaalt de software of er actie ondernomen moet worden. De software is zelflerend en kan zo leren hoe het levenspatroon van een cliënt eruit ziet.

Hoe werkt de sensortechniek?

Stel je voor: een cliënt zit elke ochtend in zijn stoel en gaat één keer per ochtend naar het toilet, een vaste gewoonte. Dan ziet de sensor op een ochtend dat de cliënt vanuit de stoel wel vier keer naar het toilet gaat die ochtend. Dat is een afwijking van het vaste patroon van de cliënt dat kan duiden op bijvoorbeeld onrust of blaasontsteking.

Een ander voorbeeld: Is het gewenst of ongewenst dat er meerdere mensen in een cliëntenkamer zijn? Twee cliënten die elkaar altijd lastig vallen geeft een alarm, maar is het bezoek van een verzorgende of familielid, dan is het geen probleem en komt er geen alarm.

Ook kan je de sensoren in openbare ruimtes, zoals gezamenlijke woonkamer en gangen, plaatsen. Dan kan er bijvoorbeeld gealarmeerd worden als er een persoon in de nacht op de gang loopt. Door gezichtsherkenning weet je meteen wie het is voordat je er heen gaat en zie je direct of de cliënt bijvoorbeeld agressief gedrag vertoont. Sensortechniek creëert ook veiligheid voor de zorg zelf. Val je, word je onwel als zorgverlener of word je aangevallen door een cliënt, dan herkent de sensor het en er genereert de sensor een alarm of gaat bijvoorbeeld bij agressie het licht uit, zodat men niets meer ziet.

Maximale privacy en veiligheid

Met sensortechniek acteer je dus op het gedrag van degene die door de sensor “gezien” wordt. De sensoren bieden cliënten maximale privacy en veiligheid. Activiteit en inactiviteit worden gedetecteerd en de privacy blijft gewaarborgd, doordat het alarm in eerste instantie zonder beeld wordt getoond. Dit beeld kun je uiteraard wel direct en met één druk op de knop opvragen.

Meer informatie?

Wilt u weten hoe wij sensortechnieken kunnen toepassen binnen uw zorginstelling? Neem dan gerust contact met ons op.

Toepassingen Sensortechnieken

Ouderenzorg (thuiszorg en woonzorg)

Gehandicaptenzorg

GGZ

Terug naar Zorg

Over Van Dorp

Van Dorp in het kort

Familiebedrijf met 1300 medewerkers

35 jaar ervaring

Uw partner voor de totale technische en facilitaire dienstverlening

Eigen opleidingscentrum

Met 20 vestigingen regionaal aanwezig

Over Van Dorp

Vestigingen

Bekijk hier de contactgegevens van uw dichtstbijzijnde vestiging.

Toon overzicht