Groot onderzoek: De kansen die AR biedt voor de Technische Installatiebranche

blog

31 mei '22



2022: Is boekleren achterhaald? Stem hier op de poll. 

De wereld gaat door, elke dag. En in de techniekbranche is dat des te meer zichtbaar. Daar waar we nu elke dag worden ingehaald door mensen op een elektrische fiets of verbaasd zijn over de stilte van een elektrische auto, kunnen we tegenwoordig zelfs meubelen via de tablet of telefoon passen in onze eigen woonkamer via de app van onze Zweedse meubelvrienden. Dit laatste wordt Augmented Reality (AR) genoemd.

Een interactieve, virtuele ervaring waarbij de gebruiker zich in de echte wereld bevindt, maar met behulp van computer of bijvoorbeeld speciale bril zich in een ‘virtuele wereld’ kan begeven. AR wordt als  écht ervaren, meeslepend en heeft evenals het echte leven invloed op onze sensorische beleving. Zo kan iemand bijvoorbeeld misselijk worden door in AR in een achtbaan te zitten, terwijl de gebruiker daadwerkelijk in de woonkamer op de bank zit. Naast de inzet van AR bij bijvoorbeeld games, biedt het ook veel kansen op het gebied van leren en ontwikkelen, vindt Van Dorp academie.

 

Toms talent het efficiënts ontwikkelt

Het is 8 uur en onderhoudsmonteur Tom roert in zijn koffie op de Van Dorp academie. Hij volgt naast zijn werk een opleiding in verwarmingstechniek en dat bevalt hem erg. De leerstof is erg interessant, alleen het lezen in de boeken valt hem wat zwaar. Niet gek ook, Tom is een echte doe-man. Hij leert het beste door het even door zijn handen te laten gaan. Pulkend aan het hoekje zijn leerboek bedenkt hij dat ’s middags gelukkig een praktijkgedeelte heeft in het lab. Lekker prutsen aan de machines, dat is zijn ding.

 

Voor onze cursisten die zo leergierig zijn als Tom, talent hebben in techniek, er zoveel plezier aan beleven, maar minder fan zijn van het ‘boekleren’, kwam de Van Dorp Academie daarom op het idee om te onderzoeken of slimme technologieën als Augmented Reality (AR) of het bekendere Virtual Reality (VR) kunnen leiden tot betere ontwikkelingsmogelijkheden binnen de Technische Installatiebranche. En daarmee hopen we een effectiever leerprogramma te kunnen ontwikkelen, waarmee onze cursisten met meer plezier en focus kunnen groeien tot echte vakman of vakvrouw binnen Van Dorp.

 

AR biedt kansen

En dit lijkt allemaal mogelijk met Augmented Reality (AR). Eerder is ook al als pilot binnen Van Dorp een virtuele luchtbehandelingskast ontwikkeld. Het voordeel van deze manier van leren ten opzichte van het in ‘real life’-leren lijkt hem vooral te zitten in de directe feedback bij handelingen. Zo weet men snel wanneer iets goed is en beter kan en is hier meer herhaling op. Dit leidt tot effectiever leren.

 

Krachten bundelen: start grootschalig onderzoek

Naar aanleiding van deze pilot is daarom in samenwerking met partners Pink Unicorn, Wij Techniek en Instituut Archimedes van Hogeschool Utrecht een aansluitend onderzoek gestart naar de kansen die AR kan bieden in technische opleidingsprogramma’s branchebreed. Wij Techniek (het ontwikkelfonds voor Technische Installatiebranche) ondersteunt en stimuleert dit onderzoek ter verbetering van het ontwikkelen in de technische branche in het algemeen. Partner Archimedes neemt deel aan het onderzoek en deelt daarmee jarenlange ervaring, kennis, ontwikkeling en inzet van virtuele leeromgevingen vanuit het VR-lab te Hogeschool Utrecht.

De kracht van dit onderzoek is de koppeling tussen verschillende experts vanuit technische onderwijs en het bedrijfsleven die samenwerken aan dit onderzoek. Tijdens het onderzoek wordt vooral gekeken naar de leereffecten van AR ten opzichte van ‘real life’-leren; het meetbaar te maken van dit feedbackeffect en daarmee de retentiewaarde.

Met de onderzoeksresultaten kan de innovatie binnen zowel het onderwijs als het bedrijfsleven versneld worden en mogelijk zelfs een oplossing betekenen voor het lerarentekort. Daarmee hopen we uiteindelijk de kansen te pakken die virtueel leren en ontwikkelen biedt, om onze monteurs, zoals Tom, een effectievere, doelgerichtere opleiding te bieden, die beter aansluit bij de leerbehoefte en ontwikkelingsvoorkeuren.