Nieuwbouw Sportcomplex in Hellevoetsluis

Referentie

6 juli '20In september 2017 is Van Dorp benaderd of wij willen deelnemen in een Design en Build tender voor de nieuwbouw van het sportcomplex in Hellevoetsluis. Het gebouw omvat een 25 meter wedstrijdbad, recreatiebad, doelgroepenbad, kleed,- en doucheruimten, horecagedeelte, kantoren en een sporthal.
Samen met het team (bouwkundige aannemer Cordeel en architect Slangen en Koenis) hebben wij na veelvuldig overleg een plan bedacht, dat aansluit bij de wensen van de opdrachtgever. Ons plan is in december 2017 ingediend en al snel kwam het verlossend antwoord dat wij het project kregen.

Mooie samenwerking met Deventer en Rotterdam

Wij als Van Dorp verzorgen alle installaties, waarbij de vestiging Deventer de werktuigbouwkundige, regeltechnische en waterbehandelingsinstallaties en de vestiging Rotterdam de elektrotechnische installaties verzorgt. Hierbij een indruk van de toegepaste installaties:

Verwarming

Het gebouw wordt verwarmd door een zogenaamd ALL-ELECTRIC laag temperatuur verwarmingssysteem. Primair wordt de verwarming volledig voorzien door 2 lucht/water warmtepompen, gecombineerd met 1 water/water warmtepomp, met als extra back-up een E ketel. Het gebouw wordt dus vooral verwarmd met warmte, die we halen uit de buitenlucht, uit afvalwater (spoelwater en douchewater) en restwarmte in de afblaaslucht. Voor het warm tapwater hanteren wij een laag temperatuur circulatiesysteem, dat naadloos aansluit bij onze opwekkingstechniek en zeer energiezuinig (en tegelijk ook legionellaveilig) is.

Duurzaamheid

Ter ondersteuning van de energievraag van deze warmtepompen hebben wij een veld van ca. 580 PV panelen op het dak geplaatst, samen goed voor ongeveer 162.500 Wp opgesteld vermogen. Belangrijk positief “bijeffect ”van de toepassing van warmtepompen is de duurzame koeling die het oplevert. Kantoren en de centrale hal/horeca en fitness kunnen daarmee op een aangename temperatuur gehouden worden. In de praktijk blijkt dat steeds vaker wenselijk vanwege de interne opwarming, die het zwembad met zich meebrengt binnen de super geïsoleerde (Rc 8+/U = 0,8/1,0) en luchtdichte gebouwschil (Qv10 = 0,3).
In de sporthal en het zwembad vormt hoog rendement luchtbehandeling de basis voor een optimaal sport- en zwemklimaat. In kritische zones nabij de kleedzone wordt deze ondersteund met vloerverwarming. Een zeer lage luchtsnelheid zorgt in het zwembad voor comfort samen met de tripple beglazing die koudeval tot een minimum beperkt.

Waterzuivering met beproefde techniek

Voor de zuivering van het water maken wij gebruik van een zeer robuuste en beproefde techniek met ronde zandfilters. Deze techniek maakt het mogelijk om lage waterverbruiken te realiseren en te variëren met de filtratie al naar gelang de badbelasting. Voor de vrijchloor- en pH regeling wordt een microprocessor met gestuurde meet- en regelsysteem opgenomen. Met het automatische meet- en regelpaneel meten we de vrijchloor en pH-waarde continu. Het meetpaneel stuurt automatisch de dosering van de desinfectie en pH-correctie aan. De desinfectie vindt plaats met behulp van een zoutelektrolyse installatie. De pH-correctie is geïntegreerd in de zoutelektrolyse installatie. Voor de reductie van de gebonden chloor en afdoding van legionella. Cryptosporidium en Giardia uit het zwemwater zal er een lage druk UV installatie in full stream achter het filter worden geïnstalleerd. De beweegbare bodem van het doelgroepenbad zal ingezet worden als badafdekking tijdens de nacht en er kan nachtverlaging worden toegepast. Verdamping/energieverlies gedurende de sluitingsuren wordt met deze maatregelen zo ver mogelijk gereduceerd.
Vanzelfsprekend is het gehele gebouw voorzien van LED verlichting. Alle vooruitstrevende technieken worden aan elkaar verbonden middels een intelligent en zeer uitgebreid gebouwbeheersysteem dat ook nog eens makkelijk en op afstand bedienbaar is. Bovengenoemde installaties zijn inclusief bouwkundig en constructief volledig uitgewerkt in Revit en hierdoor is het mogelijk snel en efficiënt te bouwen.

De oplevering staat gepland op 15 juli 2020 en hierdoor is dit gebouw binnen de gestelde tijd opgeleverd.