Referentie Biljoenbad Velp: een gasloos zwembad met duurzame installatietechniek

Referentie

14 december '22In 2018 is Van Dorp zwembadtechniek met aannemer Vaessen gestart met de nieuwbouw van het Biljoenbad in Velp. In 2020 is het zwembad opgeleverd, waardoor de gemeente nu beschikt over een modern gasloos zwembad met een activiteitenbad, wedstrijdbad en doelgroepenbad.

Prijswinnend gasloos zwembad

Het zwembad biedt ook diverse mogelijkheden voor revalidatie, wat het Biljoenbad al een innovatieprijs voor zwembaden heeft opgeleverd. Eerder was het zwembad door de gemeenteraad aangewezen als Icoonproject Duurzaam Gebouw. Dit vanwege het gebruik van herbruikbare bouwmaterialen (circulair) en de volledig gasloze warmteopwekking.

Klimaat, elektra en zwembadinstallaties duurzaam geregeld

Als het om de installatietechniek gaat, komen alle technieken van Van Dorp zwembadtechniek samen. Eigenlijk zijn alle aanwezige technieken die je maar kunt bedenken gerealiseerd. Tot aan de bliksemafleiders op het dak aan toe.

Door het gebruik van warmtepompen, werkt het zwembad volledig gasloos. Ook wordt er efficiënt omgegaan met energie. Zo wordt spoelwater gebruikt om nieuw zwemwater voor te verwarmen en dient de warme afgeblazen lucht als verwarmingsbron voor de ingeblazen verse lucht. Behalve de klimaatinstallaties en luchtbehandeling, hebben wij ook de verlichting, elektra, inbraakbeveiliging en brandbeveiligingsinstallatie gerealiseerd. De benodigde elektriciteit wordt deels duurzaam opgewekt via zonnepanelen.

Moderne technieken

Bij de zwembadinstallaties springen de uv-installatie en de zoutelektrolyse eruit. Deze zorgen voor behandeling en reiniging van het zwemwater, waardoor er minder chemicaliën nodig zijn om het water schoon te houden. De distribitie van al het zwemwater gebeurt via tal van pomp-, en filtersystemen en vele kunststof leidingen.

NEN 2767 onderhoud voor 20 jaar

Het project is uitgevoerd als DBM-project. Dit betekent dat het ontwerp, de bouw en het onderhoud in één enkel contract is aanbesteed. Dit zorgt ervoor dat Van Dorp de komende 20 jaar ook het onderhoud aan alle technische installaties verzorgt. Een mooie samenwerking waarbij al onze technieken samenkomen en waar we trots op zijn! Dit geldt ook voor onze opdrachtgever, zoals ook te zien is in onderstaande referentievideo.