Voor elk zwembad is er een ambitie om te verduurzamen, het energieverbruik drastisch te verminderen of volledig van het gas af te gaan. Hoewel deze vaak helder lijkt, is de weg ernaartoe zelden eenvoudig. De route naar een duurzaam zwembad wordt vaak bemoeilijkt door obstakels. Zo speelt netcongestie ook bij zwembaden en hebben zwembadeigenaren bovendien te maken met beperkte budgetten en de wens om de dagelijkse exploitatie van het zwembad tijdens verbouwingen te waarborgen.
Netcongestie bij zwembaden
Van al deze uitdagingen springt netcongestie er op dit moment uit als een van de grootste belemmeringen voor de verduurzaming van zwembaden. Zwembaden hebben een hoge en continue energiebehoefte, onder andere voor verwarming, waterbehandeling en ventilatie. Tegelijkertijd stappen ze steeds vaker over op elektrische warmtepompen en andere duurzame systemen. Dit zorgt voor een piekbelasting op het elektriciteitsnet, terwijl netbeheerders de beschikbare capaciteit niet kunnen uitbreiden of zelfs beperken.
Hoe voorkomt u vertraging door netcongestie? Van Dorp helpt zwembaden verduurzamen zonder vast te lopen op netwerkbeperkingen. Door energieverbruik te spreiden, slimme regeltechniek toe te passen en alternatieve energiebronnen optimaal te benutten, blijft verduurzaming haalbaar – zelfs bij een overbelast energienet.
Netcongestie
Wilt u meer weten over netcongestie en hoe dit impact heeft op de verduurzaming van gebouwen?

Lees voor meer informatie snel verder. Heeft u liever direct vrijblijvend advies over de juiste aanpak?
Techniek tactisch inzetten
Voor zwembaden zijn er een aantal slimme en technische maatregelen om de uitdagingen van netcongestie te beheersen en toch verduurzaming mogelijk te maken:
Technische oplossingen
- Warmte binnenhouden met isolatie en zwembadafdekking: Hoewel isolatie en zwembadafdekking geen directe oplossing voor netcongestie zijn, is het wel de eerste stap in het reduceren van het benodigde elektrisch vermogen om het zwembad te verwarmen. Hiermee creëert u ruimte binnen uw gecontracteerde vermogen.
- Hybride warmtepomp als voorloper op gasloos: Een hybride warmtepomp combineert een elektrische warmtepomp met een gasgestookte ketel. Dit systeem kan een ideale tussenoplossing zijn op weg naar een volledig gasloos zwembad, omdat het gasverbruik verlaagt, maar piekvermogens beter beheersbaar houdt.
- Zwembad gebruiken als buffer voor energieopslag: Zwembadwater kan fungeren als een natuurlijke buffer voor energieopslag. Door het zwembad ’s nachts te verwarmen, is het benodigde elektrische vermogen in de ochtend lager. Het effect hiervan is dat de gecontracteerde aansluitcapaciteit over het etmaal effectiever wordt gebruikt.
- Slim regelen van grote energieverbruikers: Door gebruik te maken van een energiemanagementsysteem worden pieken in het energieverbruik vermeden. Dit zorgt ervoor dat het energieverbruik beter wordt verdeeld en dat de kans op overschrijding van het contractvermogen wordt verkleind. Een concreet voorbeeld hiervan is het het zwembadwater als buffer gebruiken door ’s nachts het water al op te warmen.

Tactische oplossingen: Strategisch omgaan met energievraag
- Energievraag afstemmen op de capaciteit van het energienet: Zwembaden kunnen energie-intensieve processen verschuiven naar momenten waarop het elektriciteitsnet minder belast is, zoals de daluren.
- Flexibeler omgaan met KPI’s: Door kleine schommelingen in KPI’s zoals de temperatuur van het zwemwater of de luchtvochtigheid toe te staan, kunnen zwembaden hun energieverbruik beter beheren en piekbelastingen vermijden.
- Energie delen: Zwembaden kunnen hebben een typisch verbruiksprofiel en lenen zich daarom om energie te delen met omliggende gebouwen die een tegenovergesteld gebruikspofiel hebben. Ook gebouwen met een warmte-overschot zijn interessant om te koppelen met zwembaden. Denk bijvoorbeeld aan de ijsbaan bij Sportcentrum De Scheg, dat aan het zwembad is gekoppeld.
Uw zwembad Slim en flexibel verduurzamen met de strategische routekaart
Het verduurzamen van gebouwen – en in het bijzonder zwembaden – vraagt om een slimme aanpak. Zo kunt u bij het vervangen van gasgestookte installaties overstappen op een hybride of volledig elektrische oplossing, of restwarmte en warmtenetten benutten. Tegelijkertijd is het belangrijk rekening te houden met netcongestie en beschikbare subsidies.
Wij helpen u met een concreet plan waarin we natuurlijke vervangingsmomenten optimaal benutten en verschillende scenario’s uitwerken. Zo werkt u stap voor stap toe naar een duurzaam zwembad, zonder vast te lopen op wetgeving, netcapaciteit of budgettaire beperkingen.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Contact
De juiste persoon voor uw vragen
Van Dorp
Altijd dichtbij