Thema
Uw ideale route naar een gasloos zwembad

De ideale route naar een gasloos zwembad is flexibel en strategisch
Zwembaden in Nederland staan voor een grote uitdaging: hoe houdt u de exploitatie draaiende, terwijl u werkt aan een gasloos zwembad? Een directe overstap is veelal niet haalbaar en de route ernaartoe zit vol onzekerheden.
Factoren, zoals de levensduur van installaties, budgettaire beperkingen en netcongestie, maken dat verduurzaming goed moet worden gepland. De oplossing ligt dan ook in een stapsgewijze aanpak, die rekening houdt met verschillende scenario’s.
Gerelateerd aan een gasloos zwembad
Een verduurzamingstraject is als een reis
Verduurzaming begint met een vertrekpunt en een einddoel. Onderweg kunnen obstakels zoals netcongestie opduiken, maar ook kansen zoals een gepland warmtenet. Door deze zaken in te calculeren en te koppelen aan natuurlijke vervangingsmomenten van installaties, kunt u investeringen slim plannen en verschillende scenario’s uitwerken. Zo ontstaat er een route, die zowel rendabel als uitvoerbaar is.

Verduurzamen begint met inzicht
De eerste stap naar een gasloos zwembad is een realistische evaluatie van de huidige installaties. Welke onderdelen presteren nog goed en welke naderen het einde van hun levensduur? Door natuurlijke vervangingsmomenten slim te benutten, kunnen duurzame technologieën gefaseerd worden geïntegreerd zonder onnodige kosten. Daarnaast is het belangrijk om inzicht te krijgen in piekmomenten van energieverbruik, zodat hierop kan worden ingespeeld.
Kansen en obstakels onderweg strategisch benutten
Bij verduurzaming spelen zowel kansen als obstakels. Lokale energiebronnen, zoals een bestaand of gepland warmtenet kunnen mogelijkheden bieden, net als het benutten van restwarmte van wijkgenoten. Tegelijkertijd kunnen uitdagingen, zoals netcongestie en financieringsvraagstukken de planning beïnvloeden.
Door investeringen gefaseerd te doen en af te stemmen op de natuurlijke vervangingsmomenten van installaties, blijven kosten beheersbaar en wordt een haalbare verduurzamingsstrategie gecreëerd. Zo ontstaat een aanpak die strategisch en financieel haalbaar is, en flexibel en praktisch uitvoerbaar.
“Uw route naar een duurzaam zwembad begint met een doordachte strategie, afgestemd op uw vertrekpunt, doelen en de kansen of obstakels onderweg. Net als bij een reis is een duidelijke koers essentieel, maar blijft flexibiliteit nodig om onderweg slimme keuzes te maken.”
Hybride bespaarroute: direct besparen, flexibel blijven
Een goed voorbeeld van een realistisch verduurzamingsscenario is de hybride bespaarroute. Hierbij wordt niet in één keer overgestapt op een volledig gasloos zwembad, maar wordt eerst een gasarm zwembadconcept geïmplementeerd. Dit verlaagt direct het energieverbruik en de CO₂-uitstoot, terwijl de uiteindelijke transitie naar gasloos zorgvuldig kan worden gepland.
Deze aanpak levert direct besparingen op en vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, terwijl de uiteindelijke overstap naar een duurzame energievoorziening soepel en financieel beheersbaar blijft.

Duurzame routekaart
Strategisch en flexibel verduurzamen
Vanuit jarenlange praktijkervaring met het verduurzamen van gebouwen heeft Van Dorp de duurzame routekaart ontwikkeld. Dit strategische plan biedt inzicht in de belangrijkste verduurzamingskeuzes, koppelt maatregelen aan natuurlijke vervangingsmomenten van installaties en plant investeringen slim, met oog voor toekomstige kansen en mogelijke obstakels.
Zo kunt u direct stappen zetten naar een duurzaam zwembad, zonder vast te zitten aan bindende keuzes voor later.
Begin vandaag met uw route naar een gasloos zwembad
Wilt u weten welke verduurzamingsroute het beste past bij uw zwembad? Neem contact op met onze energie-adviseurs en ontdek hoe u kunt toewerken naar een toekomstbestendig zwembad.
actueel
zo werkt van dorp voor morgen

Referentie Biljoenbad Velp: een gasloos zwembad met duurzame installatietechniek
Lees verderContact
De juiste persoon voor uw vragen
Van Dorp
Altijd dichtbij
Andere thema’s