Van Dorp verzorgt integraal installatiewerk voor Radiotherapiegroep Apeldoorn

Referentie

19 januari '21Patiënten met kanker kunnen sinds september 2020 ook in Apeldoorn worden bestraald. Hiervoor is namelijk een nieuwe dependance van de Radiotherapiegroep geopend, die aan de achterzijde van het Apeldoornse Gelre Ziekenhuis is gebouwd.

In de aanloop van dit project zijn wij door de opdrachtgever benaderd om vanaf het bouwkundige ontwerp in het bouwproces mee te denken over de ontwikkeling tot een duurzame en patiëntvriendelijke kliniek. In het begin van het project lag de nadruk op coördinatie van de Beveiligingsinstallaties, Werktuigbouwkundige installaties en Elektra. Hierin heeft van Dorp gezorgd voor een ontwerp, wat in de bouw een voorsprong heeft opgeleverd. Er is een organisch gebouw tot stand gekomen, waardoor de meters dikke betonnen muren niet meer opvallen.

Integraal installatiewerk

Van Dorp verzorgde in Apeldoorn de totale technische installaties (E en W) waaronder de licht- en krachtinstallatie, de verwarming en koeling, het sanitair, de brandmeld-en ontruimingsinstallatie, de verpleegoproepinstallatie, de toegangscontrolesystemen, het parkeermanagementsysteem en de CCTV-installatie. Het nieuwe bestralingsinstituut is 1.000 m2 groot en herbergt een tweetal bestralingsunits en de bijbehorende ondersteunende ruimten zoals kantoren, wachtkamers en onderzoekslokalen.

Hoewel het centrum zelfstandig opereert, maakt het gebruik van een aantal installatievoorzieningen van het Gelre Ziekenhuis. Zo worden daar zowel de warmte als de koeling van betrokken. Het ziekenhuis beschikt voor koeling over twee gekoeldwatersystemen: een absorptiekoelmachine en een WKO. Als back-up voor de bestralingsunits is daarnaast ook een eigen compressiekoelmachine geplaatst. Voor de storingsopvolging wordt een regeltechnische koppeling gemaakt met het gebouwbeheersysteem van het ziekenhuis. De elektrische installaties in de daarvoor aangewezen ruimten zijn opgeleverd conform NEN 1010 voor medisch geclassificeerde ruimten, de medische vereffeningsvoorzieningen voldoen aan classificatie G1.

Mooi staaltje niet-verstorend bouwen

Van Dorp is de vaste onderhoudspartij van de Radiotherapiegroep (zie ook deze referentie) en zeer ervaren in het werken in een medische omgeving. Bij dit project was het van groot belang om niet-verstorend te bouwen op een plaats waar de ruimte ook nog eens zeer beperkt is. De bestaande processen in het ziekenhuis mochten, net zomin als de patiënten, enige hinder ervaren. Dat gold ook voor de ambulances die hun aanrijdroute moesten delen met het bouwverkeer. Dankzij goed omgevingsmanagement en een slim logistiek plan is dit prima gelukt. Neem voor meer informatie over dit project of onze dienstverlening gerust contact met ons op.

Impressies afkomstig van Radiotherapiegroep Apeldoorn