Veilig drinkwater begint bij goed beheer
In Nederland dragen gebouwbeheerders de zorgplicht voor drinkwaterveiligheid. Dit betekent dat het water vanaf het punt waar het het gebouw binnenkomt beschermd moet worden tegen verontreiniging. Zo moeten rioolwater en drinkwater strikt gescheiden blijven, en moeten gebouwbeheerders ervoor zorgen dat bacteriën (zoals legionella), schadelijke stoffen en andere verontreinigingen geen kans krijgen. Ook moet stilstaand water worden vermeden.
Legionellapreventie
Het grootste risico binnen drinkwaterinstallaties is legionella. Besmetting met de legionellabacterie kan ernstige gevolgen hebben, vooral in gebouwen met kwetsbare groepen, zoals ziekenhuizen en zorginstellingen. Daarom zijn preventieve maatregelen tegen legionella onmisbaar om het drinkwatersysteem veilig te houden. De eisen en de manier waarop deze moeten worden vastgelegd, verschillen per type instelling.
“Legionellapreventie vraagt om structureel beheer. Alleen met een goed beheersplan en regelmatige controles blijven risico’s onder controle en blijft het drinkwatersysteem veilig.”

Uitleg
Wat is legionella?
Legionella is een bacterie, die ernstige infecties kan veroorzaken, zoals legionellapneumonie (veteranenziekte). De bacterie kan ernstige infecties veroorzaken wanneer mensen besmette waterdruppels, zoals die uit douchekoppen of brandslanghaspels, inademen. Daarom stelt de wet voor verschillende type gebouwen specifieke eisen en maatregelen vast.

Maatregelen voor Prioritaire en niet-prioritaire instellingen
De specifieke maatregelen die u moet nemen, hangen af van de classificatie van uw gebouw. Dit onderscheid is specifiek gerelateerd aan legionellapreventie. Voor prioritaire instellingen, zoals ziekenhuizen, zorginstellingen en hotels, gelden daarom strengere eisen op het gebied van drinkwaterveiligheid. Voor niet-prioritaire gebouwen, zoals scholen en sportcomplexen, zijn deze eisen minder strikt, maar moeten nog steeds voldoen aan diverse richtlijnen om legionellarisico’s te voorkomen.
Maatregelen voor prioritaire instellingen
Voor ziekenhuizen, zorginstellingen en hotels gelden de strengste eisen. Volgens de Drinkwaterwet en NEN 1006 moeten zij een Risicoanalyse en Beheersplan (RABP) op laten stellen door een BRL6010-gecertificeerd bedrijf. Dit beheersplan verplicht hen onder andere tot het nemen van regelmatige legionellamonsters volgens NEN-EN-ISO 11731, temperatuurmetingen en keerklepcontroles.
Ook moeten brandslanghaspels en warmwatercirculatiesystemen jaarlijks worden gecontroleerd om stilstand en opwarming van water te vermijden, dat ideale omstandigheden voor legionella zou creëren. Bij overschrijding van legionellanormen is onmiddellijke actie vereist, inclusief melding aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Maatregelen voor niet-prioritaire instellingen
Scholen en sportcomplexen moeten voldoen aan de Drinkwaterwet en de algemene normen uit NEN 1006 voor onderhoud van drinkwaterinstallaties. Het opstellen van een Risicoanalyse en Beheersplan (RAPB) is meestal niet verplicht, maar ze volgen wel de richtlijnen uit het Bouw- en drinkwaterbesluit, ook wel vastgelegd in de Waterwerkbladen.
Wat kan Van Dorp voor uw drinkwaterveiligheid betekenen?
Van Dorp is BRL 6010-gecertificeerd en gespecialiseerd in drinkwaterveiligheid en legionellapreventie. Bekijk waarmee wij u kunnen helpen:
- Legionella Beheersplan conform BRL 6010
- Brandslanghaspelcontrole
- Audits
- Spoeltaken
- Watermonsters
- Temperatuurmetingen
- Keerklepcontrole
- Brononderzoek
Wilt u zekerheid over de veiligheid van uw drinkwaterinstallatie?
Diensten
Alles onder één dak

Technisch beheer
Wij zorgen voor onderhoud, storingsafhandeling en verbeteringen, met een toekomstgerichte aanpak en lokale teams. Altijd inzicht en regie via ons klantplatform.
drinkwaterveiligheid voor iedere markt
Drinkwaterveiligheid vraagt om maatwerk. Prioritaire instellingen, zoals zorginstellingen en hotels, hebben strikte regelgeving en hogere eisen voor legionellapreventie. Niet-prioritaire gebouwen kennen andere aandachtspunten. Elke situatie vraagt om een gerichte aanpak, en wij weten precies wat daarvoor nodig is.

Wij werken voor de volgende markten
actueel
zo werkt van dorp voor morgen

Zero-emissiezones
Zero-emissiezones vragen om nieuwe logistiek. Van Dorp bewijst met het CISO-concept dat uitstootvrij werken mogelijk is door slimme samenwerking en innovatie.
Lees verder
Van Dorp en Gemeente Zoetermeer geven startsein voor duurzaam beheer en onderhoud
Lees verderContact
De juiste persoon voor uw vragen
Van Dorp
Altijd dichtbij




Gerelateerd