Gasloze en duurzame klimaatinstallatie voor Jumpsquare

Referentie

18 juni '18Voor een nieuw in te richten indoor trampolinehal in Rijswijk, werd Van Dorp benaderd om een duurzame klimaatinstallatie aan te bieden. De wens van de opdrachtgever was een duurzame en betaalbare koel- en verwarmingsinstallatie, waarbij werd aangemerkt dat laaghangende installaties niet wenselijk waren. Logisch, want het betreft immers een trampolinehal.

Duurzamer alternatief aangeboden

Het installatieconcept was reeds bedacht en vergaand uitgekristalliseerd door een externe installatieadviseur van de opdrachtgever. De adviseur had uiteindelijk gekozen voor een concept waarbij een kleine warmtepomp in de luchtbehandelingskast (LBK) de basisverwarming vormde, en het resterende deel van de warmteopwekking van gasheaters afkomstig zou zijn.

Onze energiespecialisten hadden na het lezen van het TO (technisch ontwerp) echter al snel door dat er hier een nog duurzamere klimaatinstallatie toegepast kon worden. Er werd dan ook gekozen voor een concept waarbij de warmte- en koudeopwekking volledig door lucht-warmtepompen wordt gedaan. Er hoefde op deze manier geen gas meer worden toegepast, wat aansloot bij de visie op een gasloze toekomst.

Door het hoge rendement van warmtepompen wordt met één deel elektra meerdere delen warmte gemaakt. Dit resulteert in een energiezuinige oplossing waar als bijkomend voordeel ook geldt dat in de zomer een hoog koelvermogen beschikbaar is.

Behalve duurzaam ook voordeliger

Omdat de opdrachtgever meerdere partijen had gevraagd om aan te bieden op het gasheater-concept, had Van Dorp twee concepten aangeboden: de gevraagde installatie én het alternatieve duurzame concept. Zo kon de opdrachtgever Van Dorp ook op een eerlijke manier op prijs beoordelen. De opdrachtgever werd over de streep getrokken om voor het duurzame concept te kiezen doordat we de twee concepten in een financiële vergelijking over 15 jaar naast elkaar hadden gezet. Hieruit werd duidelijk dat de logische keuze de duurzame was: bijna € 1.400,00 per jaar minder energielasten, terwijl ook de investering een stuk lager was.

Referentie Jumpsquare Rijswijk

Na gunning van de opdracht aan Van Dorp werd de uitvoering verzorgd. Dit tot grote tevredenheid van de facilitair manager van de verhuurder van het complex en de eigenaar van Jumpsquare Rijswijk. Zij geven in onderstaande referentievideo een inkijkje in het traject en vertellen over hun ervaringen met Van Dorp.

Miguel Quirino Cabrita (Adviseur Energie)

Rotterdam

quirino@vandorp.eu (010) 483 23 11 Open vestiging