Referentie: De slimste poli voor het oudste ziekenhuis van Nederland

Referentie

29 november '21Twee weken geleden werd Behandelcentrum Voorburg opgeleverd: de nieuwe polikliniek van de Reinier de Graaf Groep. In de nieuwe poli zijn naast spreekkamers en behandelruimtes voor diverse specialismen, ook bloedafnamepunten, röntgenfaciliteiten en een IVF-centrum met een laboratorium (cleanroom GMP-klasse D) gerealiseerd. De nieuwbouw staat op het terrein van het Diaconessenhuis Voorburg en opent naar verwachting begin 2022 haar deuren voor de eerste patiënten. Van Dorp projecten is verantwoordelijk voor de realisatie van de W-installaties.

In mei 2020 trad Van Dorp toe tot het bouwteam bestaande uit aannemers Du Prie, Schoonderbeek (E-installaties) en adviseur Deerns. “Aan dit team de taak een volledig elektrisch gebouw neer te zetten dat niet alleen slim en duurzaam is, maar letterlijk sensitief is voor een goed zorgklimaat”, zegt Projectmanager Hans Hueber.

bGrid en Buildium

Hiertoe werd een nieuwe totaaloplossing voor gebouwbeheer toegepast: bGrid. Dit smart systeem maakt gebruik van multisensoren die zorgen dat alles in het gebouw (via Bluetooth) traceerbaar is en met elkaar communiceert. De sensoren volgen het gebruik en het gebouw past zichzelf hierop aan, waardoor het efficiënter en duurzamer opereert. “Installatietechnisch betekent bGrid vooral veel sensoren plaatsen die temperatuur, luchtvochtigheid, aanwezigheid etc. meten”, vertelt Hans. “Daarbij kreeg iedere ruimte een touchscreen voorzien van Buildium Comfort Management. Hiermee kunnen gebruikers eenvoudig het klimaat regelen, een vergaderzaal boeken of een parkeer- of flexplek reserveren. Alles draadloos, dus ruimte voor bekabeling was niet nodig. Nee, de grootste uitdaging was de regeltechniek. Al deze datacommunicatie moet natuurlijk zodanig worden ingericht, dat de hoogste privacygraad voor de patiënten geborgd is.”

Hybride VRF

“Minstens zo vernieuwend is de hybride VRF voor de klimaatbeheersing. Hierbij circuleert het koelmiddel uitsluitend tussen buitenunit en de Hybrid BC-Controller en stroomt er door het gebouw alleen warm of koud water. Een slim, milieuvriendelijk en splinternieuw systeem van Mitsubishi, wat we met ondersteuning van importeur Alklima hebben geïnstalleerd. We mochten hierbij ook rekenen op de koeltechnische expertise van onze Utrechtse collega Hein van der Vaart, top!”

Bouwen op afstand

“Een bijzondere uitdaging tijdens dit project was de corona lockdown. We hebben hierdoor nooit fysiek met elkaar kunnen vergaderen. Na de contractondertekening stonden we pas anderhalf jaar later weer ‘live’ naast elkaar bij de oplevering.
Ons ingespeelde projectteam met Melanie van der Hoeven, Niels Pruisken, Adri van Hees, Richard Zeegers en Erik van den Hout heeft zichzelf letterlijk met afstand overtroffen!”