Nieuwe operatiekamers Flevoziekenhuis gereed

Nieuwsberichten

24 december '18Het Flevoziekenhuis in Almere beschikt sinds kort over vier gloednieuwe operatiekamers. De vestiging Almere heeft de eerste fase verzorgd. Alle operatiekamers zijn uitgerust met het Opragon luchtbehandelingssysteem. Door dit unieke systeem is het schone gebied om de OK-tafel groter en flexibeler in te richten. Bovendien is Opragon stil in gebruik en creëert het betere klimatologische werkomstandigheden voor de OK-medewerkers.

Een project om trots op te zijn! 

nieuwe operatiekamers 1 600x400

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vier nieuwe operatiekamers van het Flevoziekenhuis zijn opgeleverd en klaar voor gebruik. Vanaf donderdag 27 december worden de eerste operaties uitgevoerd in de hypermoderne operatiekamers. Deze kamers beschikken allemaal over een eigen opdekruimte. Ook de koffie- en kleedruimtes en de kantoren op de begane grond zijn opgeleverd en al in gebruik genomen. Bovendien wordt de laatste hand gelegd aan het MRI-centrum. Deze eerste fase van het vernieuwbouwtraject is geheel volgens planning verlopen.
Alle betrokken medisch specialisten, medewerkers van de OK en de afdeling Medische techniek zijn of worden getraind in het werken met de nieuwe systemen en apparatuur in de operatiekamers. Vanaf donderdag 27 december wordt per operatiekamer en per dag één operatie uitgevoerd. Vanaf januari worden de nieuwe operatiekamers volledig meegenomen in de planning van alle operaties.
Het Flevoziekenhuis beschikt dan over negen operatiekamers, allemaal klasse 1, prestatieniveau 1.

Opragon luchtbehandeling

De vier nieuwe operatiekamers zijn uitgerust met het Opragon luchtbehandelingssysteem. Door dit unieke systeem is het schone gebied om de OK-tafel groter en flexibeler in te richten. Bovendien is Opragon stil in gebruik en creëert het betere klimatologische werkomstandigheden voor de OK-medewerkers.

nieuwe operatiekamers 2 600x400

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fase 2

In fase 2 van het vernieuwbouwtraject worden diverse ruimtes in het huidige OK-complex aangepakt. De bestaande operatiekamers worden voorzien van hetzelfde multimediale systeem als de nieuwe OK’s. Er komt een nieuwe ontvangstruimte voor patiënten die gebruik gaan maken van de twee high turnover operatiekamers, waar laagcomplexe operaties onder lokale verdoving worden uitgevoerd. Ook wordt een nieuwe opslag voor (steriele) producten en implantaten gebouwd.
Door deze verbouwingen wordt onder meer de logistiek geoptimaliseerd. Voor medewerkers en goederen worden de ruimtes en werkprocessen logischer ingedeeld; dit bevordert veilige en efficiënte patiëntenzorg in en om de operatiekamers.

MRI-centrum

Naast de verbouwing van het OK-complex, wordt in fase 2 ook het nieuwe MRI-centrum gereedgemaakt. De nieuwe 3 Tesla MRI van Philips staat inmiddels op zijn plek en is officieel overgedragen aan de afdeling Radiologie. Na de nodige training zal de MRI eind januari daadwerkelijk in gebruik worden genomen. In de tussentijd wordt het centrum verder ingericht zodat de patiënt straks terechtkunnen in een veilige en warme omgeving.

Naar verwachting is het totale vernieuwbouwtraject in augustus 2019 afgerond.