Huis op Zuid: bouwen aan duurzame verbetering

Referentie

25 november '21Rotterdam kan uitzien naar een nieuwe aanwinst voor de Afrikaanderwijk. Eind september ging de bouw van het Huis op Zuid officieel van start. Het multifunctionele gebouw met sport- en zwemfaciliteiten en woonappartementen moet een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de verbetering van de wijk. Van Dorp is verantwoordelijk voor de realisatie van het totale pakket: de E-, de W- en de zwembadinstallaties. Daarbij bouwen we voor het eerst samen met onze nieuwe Belgische opdrachtgever Van Roey.


Sylvester Winkelhof is de penvoerder namens Van Dorp. Hij vertelt: “We zitten midden in de ontwerpfase en de afgravingen zijn net gestart. Huis op Zuid krijgt een 25 meter bad, een instructiebad, een sporthal met drie opsplitsbare zaaldelen, horeca en een overdekte fietsenstalling. Casper Hoogstraten (E-installaties), Ruud van Eeuwijk (zwembadtechniek) en ikzelf (W-installaties) trekken gedrieën op om op alle fronten een gezond sportklimaat neer te zetten. We werken momenteel in BIM de complete tekeningen uit, zodat we die straks als totaaloplossing kunnen aanbieden. Van zwembad tot verlichting en van sanitair tot ventilatie.”

Duurzaam en robuust

Huis op Zuid wordt straks een echte blikvanger op de grens tussen Kop van Zuid en de Afrikaanderwijk. “Het ontwerp van architect Koen van Velsen ziet er heel strak uit. Er worden robuuste materialen gebruikt waarin alle installaties worden weggewerkt. Opvallend is de buitengevel waarin abstracte sportafbeeldingen worden gezandstraald in het microbeton. Tevens zijn er veel duurzaamheidsmaatregelen genomen voor een laag energieverbruik, zoals een isolerend groen dak, ledverlichting, driedubbel glas en zonnepanelen.”

VDP huis op zuid 4 600x338

Beweegbare bodem

“De nieuwbouw wordt straks aangesloten op de stadsverwarming. In de sporthal werken we met stralingspanelen en in het zwembad met een (hoge inblaas) Jetsysteem. Om maximaal rendement te behalen, krijgt het 25 meter bad een beweegbare zwembadbodem. Dit is een drijvende constructie die op de gewenste hoogte kan worden ingesteld via een elektronisch paneel. Zo zijn er meer activiteiten mogelijk in het bad en worden kosten voor o.a. verwarming en schoonmaak beperkt.”

VDP huis op zuid 3 600x339

Alles in huis

Naast Van Dorp bestaat het bouwteam uit Koen van Velsen Architecten, adviseur Nelissen en bouwmanagers Stevens Van Dijck. Een overzichtelijk team, wat ook de uitdrukkelijke wens was van onze nieuwe Belgische opdrachtgever Van Roey. “Omdat we bij Van Dorp alle benodigde expertise in huis hebben, kunnen we hen via één aanspreekpunt volledig installatietechnisch bedienen.
Met de bouw van Huis op Zuid, hopen we een stevige basis te leggen voor onze langdurige samenwerking”.

Wilt u meer informatie over dit project of wilt u eens van gedachten wisselen over een ander project? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.