Creatieve kick-off bouw Dordthuis symboliseert innovatie en verbinding

Nieuwsberichten

12 oktober '23Vorige week werd op feestelijke en kunstzinnige wijze de start van de bouw van het Dordthuis gevierd. Want waar de aanvang van een bouwproject normaal gesproken begint met het slaan van de eerste heipaal, werd er nu een trillingvrije schroefboorpaal de grond ingebracht. Deze was door kunstenaar Sammie Schakel prachtig met graffiti versierd. Deze aanpak onderstreept de kernwaarden van het project: innovatie en verbinding.

Diverse diensten onder één dak

Wethouder Maarten Burggraaf en Ankie Kesseler van Bibliotheek AanZet (zie foto) hebben de paal met een druk op de knop de grond in gelaten. Dit deden ze gezamenlijk om zo de verbinding tussen de diverse diensten in het toekomstige gebouw te symboliseren. Vanaf 2025 wordt het Dordthuis namelijk het kloppende hart van Dordrecht, waar diensten van de gemeente Dordrecht, Sociale Dienst Drechtsteden, Stadsbibliotheek Dordrecht en de VVV-afdeling van Dordrecht Marketing & Partners allemaal samenkomen. Bewoners kunnen er straks voor tal van diensten terecht. Van een taalles tot de aanvraag voor een rijbewijs. Maar ook voor een kop koffie of samenkomst met anderen.

1696495672194 600x400

Energieneutraal dankzij duurzame (installatie)technieken

De bouw is in handen van J.P. van Eesteren, terwijl Van Dorp Projecten de gasloze klimaatinstallatie (warmtepompen, aangesloten op een WKO) verzorgt. Directeur Vincent de Gier van Van Dorp Projecten legt uit: “De klimaatinstallatie wordt volledig gasloos. We installeren warmtepompen op een koude- en warmtebron onder de grond. Veel van de benodigde energie wordt duurzaam opgewekt via zonnepanelen in de gevels en op het dak.” Daarnaast wordt – in samenwerking met Schoonderbeek – ook de elektrotechnische installatie energie-efficiënt uitgevoerd. Met een geavanceerde regelinstallatie en slimme ledverlichting die alleen aangaat wanneer ruimtes in gebruik zijn, zetten we een grote stap naar een uiterst duurzaam Dordthuis.”

Natuurinclusief ontwerp

Het Dordthuis, ontworpen door het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen Architects, legt ook in de bouw een sterke focus op duurzaamheid. Naast de technologische innovaties, beschikt het gebouw over houten constructies en een groene daktuin die regenwater opvangt. Wethouder Burggraaf ziet het gebouw als een voorbeeld voor energieneutraal en natuurinclusief bouwen in de stad. En we zijn trots om een bijdrage te leveren aan dit project!

Foto’s zijn gemaakt door David Rozemeyer.