Van Dorp moderniseert operatiecomplex Flevoziekenhuis

Nieuwsberichten

16 januari '18Het Flevoziekenhuis gaat het operatiecomplex ingrijpend moderniseren. Dit is nodig om in te spelen op de zorgvraag van patiënten en de nieuwste eisen op het gebied van patiëntveiligheid, hygiëne en (medische) techniek. Van Dorp Almere en Van Galen te Rotterdam zijn trots de totale werktuigbouwkundige installaties van dit project te mogen verzorgen.

In een complex bouwtraject worden vier nieuwe operatiekamers met eigen opdekruimtes gerealiseerd, en worden bestaande ruimtes verbouwd en verbeterd. Halverwege 2019 beschikt het Flevoziekenhuis dan over negen klasse 1 operatiekamers. Daarvan zijn er twee ook inzetbaar als high-turnover OK. Tijdens de bouw blijft de volledige operatiecapaciteit van het ziekenhuis beschikbaar en gewaarborgd.

Expertise van Van Dorp en Van Galen

Van Dorp Almere heeft al jarenlang een goede relatie met het Flevoziekenhuis en kent de technische installaties van het ziekenhuis door en door. In combinatie met de ruime ervaring op het gebied van OK-complexen van Van Galen vormen beide partijen een uitstekende partner. De vier operatiekamers en vier opdekruimtes zullen geventileerd worden met behulp van een Opragon luchtverdeelsysteem. Dit gekozen technische systeem is uniek en zorgt voor ultraschone lucht in operatiekamers. In tegenstelling tot een traditioneel ventilatiesysteem wordt nu de gehele operatiekamer voorzien van een beschermd (steriel) gebied. Dit geeft de medici extra handelingsvrijheid voor complexe ingrepen. Dit systeem is tot op heden slechts in een enkel ziekenhuis in Nederland toegepast.

Nieuw en beter

De nieuwe, ruime operatiekamers worden gebouwd in een patiotuin van het ziekenhuis en direct aangesloten op het huidige OK-complex. Door de verbouwing van de bestaande ruimtes wordt onder meer de logistiek geoptimaliseerd. Voor medewerkers en goederen worden de ruimtes en werkprocessen logischer ingedeeld. Dit bevordert veilige en efficiënte patiëntenzorg in en om de operatiekamers. Er komt een nieuwe opslag voor (steriele) producten en implantaten en de kleed- en verblijfsruimtes voor medewerkers worden vernieuwd.

Bouwproces

Het bouwtraject gebeurt in zorgvuldig uitgedachte fasen, zodat tijdens de verbouwing de operaties gewoon kunnen doorgaan. De steriele werkomgeving en luchtbehandeling zijn steeds gegarandeerd. De eerste funderingspalen zijn inmiddels in de grond gedraaid. Het gehele traject neemt ongeveer anderhalf jaar in beslag.

Onderdeel van ervaren bouwcombinatie

Het Flevoziekenhuis heeft gekozen voor een ervaren bouwcombinatie onder leiding van bouwbedrijf Van Wijnen met de firma’s Van Dorp (totaalinstallateur), Van Galen (klimaattechniek) en Breedveld & Schröder (elektrotechnisch aannemer). Architect is de firma Wiegerinck, de firma Deerns is adviseur installatietechniek en het plan- en bouwproces wordt ondersteund door OK Consultancy Nederland.